U dugim vezama postoji nekoliko većih kriza. Prva, s kojom se mnogi susreću, dolazi nakon par godina kada dođe do odvajanja one romantične slike koju ste živjeli zajedno sa svojim partnerom. Svakome se to može dogoditi, i događa se, ne brinite. No, ponekad i prozori koji se odmagljuju mogu pružiti lijep prizor. Taj čvrsti dominantni stol možete ukrasiti vazom punom jorgovana. Na tu malu crnu nezgrapnu komodu možete postaviti bijelu škrinjicu punu kojekakvih čudesa.

Život nam kroz godine donosi razne prilike i neprilike… na nama je što ćemo učiniti s njima. U onoj partnerskoj sferi, puno toga se svodi na razmjenu. Taj dijalog može biti kroz zagrljaj, pogled, brigu, ali i riječi. Jer, nekako, kao da nam taj kontakt pruža jedan drugi uvid u onog drugog.

Uvažiti onog drugog najčišće možemo kada smo uvažili sebe. Jer, tek onda kada smo prepoznali svoje potrebe, čežnje i nadanja, tek ih možemo prepoznati i u drugima. Možda će to nekome zazvučati sebično, no kako dati ljubav ako ju nikada niste imali?

Gledajući kroz tu prizmu, nekako je lakše ići zajedno kroz život, uvažavajući i poštujući razlike između vas i vašeg partnera. Ipak, promjene se događaju, kao i svađe i nesuglasice. A tada, nekako najbolje vidimo greške u drugima, svoje jako rijetko. Jer smo ranjivi i ne znamo u tom trenu drugačije. No, ako je tome tako, razgovor s onim tko vas gleda svaki dan može biti jako izazovan u osvještavanju onih obrazaca koje ponavljamo, a kojih nismo svjesni.

Ukoliko može bit proveden bez želje da mijenjamo ponašanje partnera, razgovor može biti jako koristan. U suprotnom, netko iz te rasprave može izaći povrijeđen. Izbjegavanje rasprave ili napad kao najbolja obrana dvije su strane iste medalje i nijedna nije bolja od druge. I dok prva može samo odgodit neslaganje druga ga može još više istaknuti.

Stoga, kada dođe do nesuglasica, možda slijedeći puta ne bi bilo loše da pokušate slijedeće: umjesto da ste usmjereni na ponašanje vašeg partnera, ističući ga poput “Ti uvijek… Ti nikad…”, razgovor bi mogao početi od vas i onoga što se događa s vama u tim trenucima. Možda tada druga strana bolje osjeti što se događa s njegovom “drugom polovicom”. Razgovor koji sadrži više otkrivanja “Osjećam se…”, “Treba mi…” upravo daje taj sakriveni aspekt, koji nam često nedostaje kod naših partnera, a koji je fundamentalno bitan. Jer, ako je tijekom razgovora cijeli fokus usmjeren na ono što vam ne odgovara, umjesto na ono što vam nedostaje, možda nećete uspjeti doći do onog što vam je potrebno. A u odnosu to su najčešće sigurnost, zaštita, pripadanje, ljubav, nježnost…

Mijenjanje ustaljenih skripti podrazumjeva često jako velik trud (ali i strah), no kada svi stari načini prestanu djelovati to ostaje jedini način…