Kroz svijet kročimo kako najbolje znamo. Sa naučenim lekcijama, stečenim iskustvima koja nam pomažu kroz život. Čuvajući se od starih povreda, štiteći se od novih… Pa i na načine da skrivamo neke dijelove svoje osobnosti, zadržavajući ih samo za sebe, kao nježne, rijetko viđene slike na raspolaganju samo za našu dušu. Pazimo ih, skrivamo, štitimo… Često sve to i nesvjesno, jer neke stvari volimo ipak zadržati za sebe. Naučili smo da je bolje tako.

A druge… Pa s drugima se štitimo kroz svijet. Često tako u javnosti pojedinci su hrabri, otvoreni, teže za zadovoljstvom. To su, nekako i karateristike koje i drugi žele od nas. A i teško nam je zamisliti za nekog drugog uspješnijeg, da je ta javna osoba tijekom stvaranja svog životnog dijela osjećala išta drugo osim inspiracije, zanosa, kreativnosti, sigurnosti u svom odabiru… Ali priča, kada se spuste zastori naših slika o drugima, nekako ima drugačiji put…

Znanstvenica sa Sveučilišta u Houstonu Brené Brown u svom TED izlaganju pod nazivom „Slušanje srama“ dotaknula se nešto drugačijih aspekata s kojim bi se sram, ali i ranjivost mogli proučiti. Umjesto da im je pridala negativan prizvuk poput slabosti, Brené tvrdi kako je to upravo suprotno:

-Ranjivost je najprecizniji izražaj hrabrosti. Ona nije slabost. To je mjesto gdje se rađaju inovacija, kreativnost i promjena. Biti kreativan znači stvoriti nešto što do tad nije postojalo – nema ništa ranjivije od toga. I prilagođavanje na promjenu u potpunosti ima veze s ranjivošću, pojasnila je Brown, dotičući se pritom i srama za koji kaže da se visoko preklapa s ovisnošću, depresijom, nasiljem, agresijom, nasiljem, samoubojstvima, poremećajima hranjenja…

Sve su to naputci, a ponekad i upozorenja, da pogledamo u najdublje dijelove sebe, promotrimo što nas plaši, čega se bojimo… Upravo kako nas taj strah ne bi zaskočio u trenucima kada to najmanje očekujemo.

Zanimljivo, Brown za krivnju kazuje kako taj fenomen djeluje pozitivno za razvoj ljudskog duha.

-Sposobnost da izdržimo s nečim što smo napravili ili nismo uspjeli napraviti u odnosu prema onom tko želimo biti je nevjerojatno adaptivna. Neugodna je, ali je adaptivna, tvrdi Brown.

Što je još poručila ova znanstvenica, pogledajte u videu.