Odabir potencijalnog partnera slojevito je klupko svih naših iskustava, najčešće formiranih tijekom prvih godina života, satkanima od različitih, nama značajnih odnosa. Odnosi na koje pristajemo formirani su putem različitih stilova privrženosti, no isto tako kasnijim vlastitim svjesnim (ili nesvjesnim) odlukama.

"Odabir partnera bitniji je od odabira karijere. Jer, ako ne odaberemo dobro, otežat će nam život, a s njime i karijeru."

No, krenimo ispočetka.

Partnere možemo odabrati na sliku odnosa naših roditelja, sliku naših odnosa s roditeljima, ili pak bježeći od slike istih tih odnosa. Birajući suprotno ili ne birajući uopće.

Primjerice, odabirom polu-odnosa (tajna veza, afera, nedefinirana veza) ili teško ostvarivih veza (poput veze na daljinu), možemo se simbolički (ali i doslovno) štititi od odnosa koji smo promatrali cijelo djetinjstvo. Najčešće, onog od oca i majke.

Ipak, odabir distantnog potencijalnog partnera može pokazivati i to kako u tom trenutku nemamo kapacitet za pravim, kompletnim odnosom. Razlozi mogu biti različiti, prekid dugogodišnje veze, nezacjeljeni gubitak drage osobe ili neko drugo bolno iskustvo. No, ako se takav odabir nastavi kroz dugi niz godina, radi se o dubljim razlozima koji svoje razrješenje traže kroz terapijski pristup.

Ako uvijek iznova odabiremo partnere koji se s vremenom ispostave nepovoljni za nas, poput zlostavljača, ovisnika ili pak jednostavno nezrele i zavisne ličnosti, valjalo bi promotriti i osjećaj svoje vlastite vrijednosti, jer partnere odabiremo i prema tome koliko mislimo da zaslužujemo. Ako kroz odrastanje nismo uspjeli očuvati osjećaj vlastite vrijednosti, bez obzira na sve naše društvene, profesionalne i druge uspjehe, unutarnji osjećaj samoprijekora krit će se upravo u slici našeg potencijalnog partnera.

Valja naglasiti i to kako odabir partnera u mladosti ima funkciju izgradnje identiteta, pa tako može biti i odraz pobune prema "postojećem režimu". U kontrolirajućoj obitelji s čvrstim odgojnim granicama možemo odabrati nekog tko je u potpunosti drugačiji od naše socijalne sredine. Takav odabir može biti jednak odraz bunta kao i tetovaža ili bojanje kose u ljubičasto. U krajnjoj liniji, tome i služi adolescencija. Tako odlazimo u suprotnost kako bismo vidjeli tko smo uistinu.

Odabir potencijalnog partnera otkriva onu skrivenu sliku nas. Uvjete u kojima smo odrasli, vrijednosti koje smo pritom razvili. Slika našeg potencijalnog partnera dodiruje se sa svim našim podsvjesnim strahovima, bilo kao zaštita, bijeg ili želja za drugačijim završetkom.

Upravo zato, za sve to prema čemu težimo, dobro je pogledati iz čega smo proizišli. Tako će i naši odabiri biti više - naši.