Kada se svađamo radimo to na različite načine – ljutimo se, bjesnimo, verbalno, nekad čak i fizički, ili optužujemo za nerazumijevanje, plačemo, ignoriramo, povlačimo…

Bilo kako bilo svađa izvlači sve ono najgore iz nas. U suprotnom bi ju zvali – rasprava.

Svađi najčešće prethodi emocionalni impuls koji je nekim postupkom pobudio vaš partner (ili vi u njemu ili njoj) nakon čega slijedi erupcija emocija koja na različite načine izlazi iz nas. Dakako, kada se dogodi toliko velika erupcija emocija, ona nije pobuđena samo s tim događajem, već vašom asocijacijom na taj događaj.

A asocijacije često znaju potjecati iz prijašnjih iskustava. Ponekad samo jedna riječ poput ‘muči’, ‘ne možeš’, ‘odlazim’ može pobuditi toliki uragan emocija da je nemoguće očekivati kako se njegov uzrok krije samo u izjavi vašeg sugovornika. Uzroci su najčešće puno dublji i potječu iz vaše prošlosti, bilo iz djetinjstva, rane mladosti ili nekog stresnog životnog razdoblja.

Ukoliko se, primjerice pri izjavi ‘šuti’ (praćenoj bez ikakve druge naznake prijetnje) u vašoj glavi iznenadnom brzinom stvori vrućina i vaše tijelo krene u obrambeni ili napadački položaj, velika je vjerojatnost kako ste to u životu već prošli. Možda vas je otac u djetinjstvu ušutkavao svako malo, možda majka, možda ste tu riječ previše puta čuli u svađama s vašim bivšim partnerom…

Kako god bilo, vaš trenutni sugovornik to vjerojatno ne zna, a vjerojatno mu i namjera nije toliko ugrožavajuća, koliko god se vama u tom trenutku ona činila. Jer, dok nekome riječ ‘šuti’ predstavlja petominutni prekid komunikacije i mentalni odmor, nekome drugome može značiti šutnju tijekom cijelog djetinjstva – jer istu je i prošao, ili se barem tako osjeća. Zato, kada prepoznate naglu aktivaciju energije pri nekoj riječi, ako se osjećate ugroženo, zastanite na tren. Ne reagirajte naglo, prisjetite se da asocijacija nije proizašla iz sadašnje situacije već iz prošle. Upozorite vašeg partnera ili partnericu da vam ta riječ nije ugodna te nastojte riješiti problem kroz raspravu.

Ukoliko ne ide, ionako će sve završiti na svađi. Ali, barem ste pokušali. : )