Prema geštalt terminologiji introjekti su one male no upečatljive upute koje smo primili u najranijim godinama svoga života, bilo od svojih roditelja, okoline ili se jednostavno ta uputa ispostavila korisnom u jednom trenutku života, a koje nastavljamo koristiti tijekom cijelog svog života.

Velik broj njih i dalje je funkcionalan, no velik broj njih i otežava naše funkcioniranje.

Jedan od najpoznatijih introjekata kojem se i dan danas velika većina pokorava jest „ako završim fakultet i radim puno biti ću uspješan“. Jer, tako su nas roditelji učili od malena. A to pravilo nekoć je i vrijedilo, barem kada je u pitanju podudarnost između vlasništva fakultetske diplome i brzog pronalaska zaposlenja.

Ipak, danas su stvari puno drugačije nego što su izgledale dok ste kao mališan sa svojim prvim iskustvima oblikovali svoje mišljenje o svijetu. Ali bez obzira na to, velika većina nas se i dalje čvrsto drži naučenog jer smo tako navikli.

Koliko neke od takvih „navika“ znaju stajati na putu do ispunjene karijere, na smiješan no bolno istinit način prepričava profesor ekonomije sa Sveučilišta u Waterloou Larry Smith na nedavnom TED-ovom izlaganju. Uz već spomenute „trud i muku“ na poslu, Smith navodi i različita druga očekivanja koja nas spriječavaju da uživamo u onome što radimo. Neka od njih su – treba biti otkačen, treba biti genijalan, treba imati sreće…

Gdje su vaše želje i snovi?