Psihoterapeutkinja iz Zadra Irena Jurjević donosi pet jednostavnih, no bitnih razloga zašto je terapija hranom dobra za nas.

Strastveni kuhari već su odavna upoznati s terapijskom moći uranjanja u kulinarske aktivnosti, no unatrag nekoliko godina tzv. 'kulinarska terapija' sve više ulazi i u klinike za mentalno zdravlje, kao i urede psihoterapeuta. Koristi se kao dio tretmana različitih psiholoških stanja; depresije, anksioznosti, prehrambenih poremećaja, ADHD-a i ovisnosti.

O kulinarskoj terapiji još prije dvije godine pisala je autorica Linda Wasmer Andrews za Psychology Today ističući nutritivne prednosti obroka pripremljenog u vlastitoj radinosti ali i psihološkim prednostima tzv. „mindfulnessa“ (potpune svjesnosti) kao izuzetnog sredstva pomoći u smanjenju svakodnevnog stresa.

Kuhanje koje prethodi blagovanju, ima moćno unutarnje nagrađujuće iskustvo. Posvećujući se u potpunosti tom trenutku ne premotavamo prošle trenutke ili se brinemo o budućim problemima a praksu zajedničkog kuhanja kao mjesto istinske intimnosti promoviraju i bračni i obiteljski psihoterapeuti.

Terapija hranom dobra je i za prolazak kroz proces žalovanja, a u čemu sve može koristiti, pročitajte na ovoj poveznici:

http://ajrin.com/2018/01/31/pet-razloga-zasto-je-terapija-hranom-dobra-za-nas/