Udruga „Humani studio“ održava otvorenu konstelacijsku radionicu namijenjenu svim osobama koje žele istražiti i osvijetliti dinamike što uzrokuju osobne, obiteljske, životne i radne problemske te izazovne situacije.

Radionica se održava u subotu, 6. travnja u kongresnoj dvorani hotela Kolovare s početkom u 10 sati ujutro.

*Kome je radionica namijenjena?

To su točno one osobe koje su tek krenule ili su već kreću putem osobnog rasta i razvoja.

Točnije, to su osobe koje vlastitim očima žele dobiti uvid u cjelinu kojoj pripadaju.

Najtočnije, to su osobe koje zanimaju dinamike međuljudskih odnosa u obitelji i ostalim ljudskim sistemima. Također, to su i osobe koje vjeruju da izostanak ljubavi u svim njenim oblicima sprječava sklad, ravnotežu i pripadanje.

To ste vi.*Zašto zapravo želite doći na radionicu?

Na radionicu želite doći jer već neko vrijeme imate problem u osobnom, obiteljskom, životnom ili radnom kontekstu. Osjećate da je njegov uzrok nejasan, pokušaji rješavanja nisu završili kako ste planirali, a osjećaj da je nešto zapelo i dalje je sveprisutan.

Navedene problemske situacije u nastavku želite dublje istražiti i krenuti putem njihovog rješavanja te uspostavljanja nove, kvalitetnije ravnoteže u svom životu. Jednostavno, želite osvijetliti dinamike koje stoje iza problemskih situacija u kojima se nalazite i krenuti dalje.

Problemske situacije u osobnom i obiteljskom kontekstu

 • teški odnosi s roditeljima i precima
 • kompleksni odnosi s braćom i sestrama
 • bračni, partnerski i intimni odnosi
 • odnosi s djecom
 • ostali problematični odnosi
 • žaljenje i gubitak radi spontanog pobačaja, abortusa ili smrti
 • kompleksni i povezani obiteljski odnosi
 • traume, bolest, depresija, anksioznost, opsjednutost, ovisnost, fizički i psihički simptomi, ptsp

Problemske situacije u životnom i radnom kontekstu

 • osobni problemi koji utječu na poslovni život
 • inertnost, podvojenost, osjećaj da je nešto u životu zapelo
 • životne odluke, alternative i njihove posljedice
 • gubitak smjera u privatnom ili profesionalnom životu
 • teški odnosi u radnom okruženju


*Što su sistemske konstelacije?

Sistemske konstelacije su pojava (fenomen) koja omogućuje promatranje temeljnih principa što utječu na veze i odnose u ljudskim zajednicama - sistemima. Pojava ili fenomen podrazumijeva događaj koji je moguće promatrati, odnosno nešto što je doslovno moguće vidjeti. Konstelacija, postava ili poredak je živa prostorna mapa ljudskog sistema.

Prvenstveno, sistemski principi djeluju u obiteljskim odnosima što podrazumijeva veze između muškarca i žene, roditelja i djece, predaka i potomaka te članova obitelji. Nadalje, zakoni djeluju i na poslovne odnose, u organizacijama i institucijama te na veće grupe ljudi kao što su narodi i kulture. Ukratko na sve vrste ljudskih zajednica.

Sistemski principi, odnosno njihovo poštivanje i ignoriranje uzrokuju red i ne-red u sistemima, zapravo drugačija stanja ravnoteže. Red donosi pravo mjesto pojedinca u sistemu, dok ne-red podrazumijeva drugačiji nivo reda koji je zasnovan nauštrb pojedinca, kao elementa sistema kojem pripada. I red i ne-red u sistemima prenose se na pojedinca te utječu na njegovo emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje dok sam sistem također posljedično živi ili propada.


*Kako mi to može pomoći?

Sistemske konstelacije čine vidljivima izvore koji dovode do ne-reda, konflikata i posljedica što se manifestiraju na pojedincu i na samom sistemu. Kroz uvide i osvješćivanje istine, kao onoga što doista jest, nastaje temelj za uspostavljanje reda u sistemu, pravog mjesta pojedinca u njemu i same promjene.

U radu, postavljač konstelacije intuitivno postavlja osobe iz grupe za predstavnike članova svog sistema u slobodan prostor. Postavljačeva namjera, činjenične informacije, predanost predstavnika i konstelatorova neutralnost kreiraju polje koje vodi do sljedećih koraka, prema rješenju tj. kvalitetnijem stanju ravnoteže.

Kroz postavljanje svoje konstelacije osoba ima priliku iscijeliti sistem kojem pripada, otkriti svoje pravo mjesto u njemu, steći podržavajuće resurse za daljnje korake, spoznati istinu, otkloniti uzroke poremećaja i stvoriti uvjete za novu, drugačiju stvarnost i sam život.

Kroz sudjelovanje i promatranje drugih konstelacija osoba ima priliku steći iskustvo i uvide u principe koji određuju ljudske sisteme kako bi ih primijenila u svakodnevnom životu i unaprijedila njegovu kvalitetu.


*Kakvo predznanje je potrebno za sudjelovanje na radionici?

Doslovno nikakvo predznanje nije potrebno za sudjelovanje na radionici. Dovoljno je prisustvovati radionici kako bi pristupili šutljivom znanju koje je već u vama i oko vas. Svojim pripadanjem (obitelji, npr.), kao pojedinci vi posjedujete svo znanje o tom sistemu. Na taj način dostupne su vam dinamike te uvidi u veze i međuodnose što ga definiraju.


*Tko vodi radionicu?

Radionicu vodi Danijel Ritz, voditelj i edukator sistemskih konstelacija, sistemski konzultant i coach, suosnivač i dopredsjednik Sikon mreže - pionira sistemskog konstelacijskog pristupa u Hrvatskoj i regiji.

Diplomirao uz rad na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Apsolvirao poslijediplomski znanstveni studij “Organizacija i menadžment” na istom fakultetu. Dodatno se usavršavao u Hrvatskoj i inozemstvu. Na području sistemskog i konstelacijskog pristupa kontinuirano se usavršava od 2004. direktno od utemeljitelja ovog područja: Bert Hellinger, prof. dr. Gunthard Weber, Jan Jacob Stam, Michael Blumenstein, Christine Essen, prof. dr. Matthias Varga von Kibéd, Insa Sparrer, Claude Rosselet i Vedran Kraljeta.

Suosnivač Sikon mreže, pionira konstelacijskog rada u regji. Član Mreže gospodarskog i socijalnog razvoja NEST (razvoj obiteljskog poduzetništva) i Društva za organizacijsko učenje Hrvatske. Posjeduje više od deset godina iskustva u realnom i financijskom sektoru na poslovima prodaje, marketinga, razvoja i organizacije. Autor je nekoliko stručnih članaka.

Sistemskim konstelacijama te sistemskim coachingom i konzaltingom profesionalno se bavi se od 2009. Fokus njegovih interesa predstavlja podrška u procesima promjena u privatnom i poslovnom kontekstu kroz prizmu sistemskog i konstelacijskog pristupa.


*Kakav je raspored dana?

Početak radionice je točno u 10:00 sati kako bi svi sudionici imali priliku stići na vrijeme. Registracija je moguća od 09:30. Pauza za ručak i odmor predviđena je od 14:00 do 15:00 sati. Službeni kraj radionice je u 18:00 sati uz mogućnost neformalnog druženja s osvrtnom na radionicu do 18:30.


*Koliki je iznos investicije u radionicu?

Kako se radi o investiciji u područje osobnog razvoja i rasta, prilagodili smo iznos kotizacije kako bi doista bio dostupan svima. On iznosi 150 kn po osobi. Plaćanje kotizacije je dva dana prije radionice, uplatom na žiro račun Udruge za razvoj potencijala "Humani studio" 2484008-1106007955 - Navesti svrhu uplate: Konstelacijska radionica, ime i prezime sudionika

Sve dodatne informacije o organizacijskom dijelu možete dobiti na telefonu 098 875 783 (Irena Jurjević). Ukoliko imate pitanja vezana uz programski i sadržajni dio to možete naznačiti u poruci koja će biti proslijeđena voditelju.


Dobrodošli!