Hrvatska je dugo vremena bilo mjesto gdje je pristup psihoterapiji bio osiromašen, a pravci za rad na traumama nepoznati javnosti. Iako je EMDR pristup (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) u Americi službeno priznat od 1995. godine kao jedan od najučinkovitijih načina tretiranja traume, u Hrvatsku je organizirano došao tek 2021. godine, kad je osnovano krovno udruženje EMDR Hrvatska, zahvaljujući inicijativi djelatnika psihijatrijske bolnice na Rabu.

Postoje i drugi pristupi u radu s traumama (SE, TRE, tjelesna psihoterapija itd), no faktor organiziranosti i znanstvene potkrijepljenosti studijama je potreban da se pristup prihvati institucionalno kako bi se trauma počela tretirati organizirano i dostupno svima.

Psihološka trauma tretirana je kroz godine na jedine načine koji su ovdje bili prisutni, najčešće kroz psihofarmake. Nedostatak mogućnosti u naslijeđe je ostavio generacije nezacijeljenih ljudi i njihove djece na koju se trauma prenosila transgeneracijski. 

Naša zemlja je (kao i ostale zemlje s područja Balkana) prostor na kome su se odvila tri rata, a fizička kazna kao odgojno sredstvo djece i danas se primjenjuje. 

Kombinacija razvojne traume (fizičkog i psihičkog zlostavljanja u djetinjstvu) bitan je faktor kako će se osoba nositi s traumatskim iskustvom u odrasloj dobi. 

Traumatsko djetinjstvo povećava vjerojatnost razvijanja posttraumatskog poremećaja nakon nekog traumatskog događaja (prometne nesreće, požara, poplave, provale, napada, gubitka bliske osobe) jer osoba ima smanjen kapacitet da se umiri kroz siguran odnos s bliskim članovima i zajednicom. 

-Ovo su važni podaci koje trebamo znati kada je u pitanju naše mentalno zdravlje, isto kao što znamo da prehrana ‘brzom’ i masne procesuiranom hranom vodi do povećane mogućnosti krvožilnih bolesti ili da pušenje cigareta može prouzročiti rak pluća.  


Piše: Irena Jurjević,  mag.paed., mag.soc., M.Psych (Gest)

Fotografija: Kninska tvrđava, Mladen Božičković (https://500px.com/photo/164011921/knin-fortress-at-sunset.jpg-by-mladen-bozickovic)